Örebro läns botaniska sällskap

  Verksamhetsberättelse 2009

Örebro Läns Botaniska Sällskap har vid utgången av år 2009 genomfört sitt 47: e verksamhetsår. Genom att synas i olika sammanhang har sällskapet bidragit till att sprida intresset för botanik.
Medlemmar
Vid årets slut fanns 113 betalande medlemmar, varav 8 familjemedlemmar. Sällskapet har två hedersmedlemmar, Birgit Fredriksson och Arne Holmer.
Styrelse
Fram till årsmötet var styrelsens sammansättning: ordförande Per Erik Persson, vice ordförande Lena Lindgren, sekreterare Michael Andersson, kassör Herbert Kaufmann, ledamöter Berit Ragné och Daniel Gustafson samt suppleanterna Inga Hedgren och Tomas Gustafson. Från årsmötet bestod styrelsen av ordförande Per Erik Persson, vice ordförande Lena Lindgren, kassör Herbert Kaufmann, ledamöter Berit Ragné, Daniel Gustafson och Owe Nilsson samt suppleanterna Michael Andersson och Tomas Gustafson. Styrelsen har haft 5 protokollförda möten under 2009.
Möten och exkursioner
Under året har hållits 4 medlemsmöten och 7 exkursioner. I dessa deltog 164 personer.
Vid årsmötet 1 mars berättade Ove Nilsson med bilder om tillkomsten av den nyligen utgivna Floran i Karlskoga kommun.    
25 mars planerade naturreservat i länet 2009 mm. Michael Andersson och Daniel Gustafson redovisar arbetet med nya naturreservat.
18 april, bombmurklan i Mantorpsskogen,  
17 maj vårexkursion till Södra Hammarens ädellövskogslund.  Södra Hammaren är ett av landets äldsta naturreservat bildat 1910. 
24 maj jubileumsexkursion. Svensk naturvård 100 år.  Blommande majvivor i mängder och kanske svinrotsvecklare i Älvhytteängen. Ledare Per Erik Persson. Tillsammans med Nora Biologiska Förening.
6 juni nationaldagsexkursion till Björskogsnäs med blommande guckusko i tusental.  Tillsammans med Nora Biologiska Förening.
7 juni exkursion till sällsynta växter och kultur i trakten av Omberg i Östergötland. Bussresa tillsammans med Kumla och Hallsbergs Naturskyddsföreningar.  
28 juni vilda växter i Vattenparken, Örebro.  
9 augusti skogsfru och andra växtlokaler i Södra Dalarna. Heldagsexkursion till ett par växtlokaler i Borlängetrakten, ledare Lennart Halfvarson
29 augusti svampexkursion med Herbert Kaufmann.    
12 september svampexkursion till Älvhytteängen. Tillsammans med Nora Biologiska Förening, ledare Uno Milberg.
25 oktober Sommarens fynd redovisades med hjälp av bilder och samlade växter.
22 november Botanikdagarna i Jämtland 2009.  Björn Nordzell och Owe Nilsson visade bilder och berättade.
.
De vilda blommornas dag
ÖLBS arrangerade de sedvanliga blomstervandringarna på De vilda blommornas dag den 14 juni. Det lockade upp mot hundrafemtio deltagare. Samordnare för vand­ring­arna var Lena Lindgren och Inga Hedgren. Vandringar arrangerades till Harge uddar, Tomta hagar, vid Hembygdsgården i Karlskoga, Öja mosse, Garphytte nationalpark, vid Ställdalens samhälle, Näsmarkerna, Latorps äng, Rynningevikens naturreservat och Vattenparken, Örebro.
Floraövervakning
Ett flertal av föreningens medlemmar har deltagit i floraövervakningen och besökt något hundratal lokaler. Dessa följer sina lokaler under en följd av år. Några nya deltagare har också tillkommit. Länsstyrelsen har samordnat arbetet. Kommunansvariga finns i länets alla kommuner. Rapportering sker i fortsättningen till Artportalen. Föreningens egen ansvarige för floraövervakning har varit Owe Nilsson
Närkes flora
Lars Löfgren har under 2009 på ideell basis fortsatt arbetet med Närkes flora. Arbetet är långt framskridet och läget har redovisats i T-Veronikan.  Han deltog under hösten i ett styrelsesammanträde och har diskuterat det fortsatta arbetet med styrelsen.
T-veronikan
Medlemstidningen T-Veronikan har utkommit med fyra nummer. Årgången omfattade totalt 96 sidor. Innehållet motsvarar föregående års och omfattar dels föreningsinformation, dels insända artiklar om länets växter och svampar från medlemmarna. Materialtillgången har varit god. Alla fyra numren har haft färgomslag och mittuppslag med färgbilder. Under året har Ingrid Engström varit huvudredaktör och Lena Bjärmark layoutredaktör och materialmottagare. I redaktionen har även ingått: Arne Holmer, Björn Nordzell och Åke Lindström. Björn Nordzell har illustrerat omslagen med akvareller.
Hemsida
Hemsidan ger en bra bild av sällskapet och verksamheten och är viktig för att sprida kännedom om vår verksamhet. Den har haft 1819 besök. Webbmaster: Arne Holmer, adress: www.olbs.se
Herbariet
Inga Hedgren har på ideell basis arbetat med viss dataläggningen av kärlväxterna i herbariet. Syftet är att göra kollekterna sökbara i Fytotekets databas.
I herbariet har hållits 11 arbetsmöten. Arbetstiden har varit ca fem timmar per gång. Fem till fjorton medlemmar har var gång deltagit på mötena, vilket ger en totalsumma om 106 deltagare under året. Ingrid Engström har varit ledare för arbetsmötena.  Arbetet består dels i att fästa upp lösa kollekter och etiketter på herbarieark, dels sortera alla släkten enligt Thomas Karlssons Förteckning över Svenska Kärlväxter. Vid behov antecknas det aktuella släktnamnet på herbariearket. Arbetet är lärorikt och rapporteras som studiecirkel till Studiefrämjandet. Herbariet har utökats med 2 skåp.
Utställningar
En mindre utställning om Örebroherbariet (OREB) och botanik har tagits fram av Per Erik Persson, Lena Lindgren och Björn Nordzell. Utställningen står på stadsbiblioteket i Örebro. Syftet är att öka intresset och kännedomen om OREB.
Sällskapet hade del i en monter på Trädgårdsmässan i Örebro. Den var under hela mässan bemannad av sällskapets medlemmar och besöktes av ett stort antal personer.
Biblioteket
Sörmlands Flora och Blekinge Flora har under året inköpts. I biblioteket finns ett antal regionala botaniska tidskrifter från andra föreningar, med vilka ÖLBS idkar tidskriftsutbyte: Stockholm, Västergötland, Gävleborgs län, Norrbottens län, Värmland och Föreningen Bohus läns Flora. Som bibliotekarie har Lena Lindgren verkat.
Deltagande i Svenska Botaniska Föreningen
ÖLBS är ansluten till Svenska Botaniska Föreningen. Björn Nordzell deltog vid föreningens årsmöte med föreningskonferens i mars i Uppsala.
Naturkalendern
Under året har ÖLBS lagt ut en del av sina aktiviteter på webbsidan Naturkalendern, vilken drivs av Regionförbundet, för att göra reklam för föreningens verksamhet.
Ekonomi
ÖLBS ekonomi se till den ekonomiska årsredovisningen.
Per Erik Persson                      Inga Hedgren                      Lena Lindgren
Berit Ragné                          Daniel Gustafson                      Herbert Kaufmann  

Owe Nilsson                        Michael Andersson                      Tomas Gustafson

 

Örebro läns botaniska sällskap

Protokoll fört vid årsmöte 2010

(3 sidor)

 

Datum: 2010-02-28

Tid: ca kl. 15.00-16.00

Plats: Svenska kyrkans kyrkcentrum i Vivalla, Örebro

Närvarande: 25 medlemmar: Peter Bernövall, Carin Heinemann, Herbert Kaufmann, Inga Hedgren, Per Erik Persson, Björn Nordzell, Arne Holmer, Leif Sandgren, Christer Klingberg, Sven o Ingrid Engström, Birgit Fredriksson, Michael Andersson, Margareta Olsson, Majbritt och Owe Nilsson, Uno Milberg, Berit Ragné, Lena Lindgren, Åke o Ingalill Teljå, Sjunne Bondesson, Stina Larsson, Harry Gustafsson och Ingevi Fall.

 

1. Årsmötets öppnande. Årsmötet förklarades öppnat av sällskapets ordförande Per Erik Persson.
2. Val av mötesordförande och mötessekreterare. Till mötesordförande valdes Leif Sandgren och till mötessekreterare Michael Andersson.
3. Fastställande av dagordning och fråga om mötet behörigen utlysts. Dagordningen fastställdes och de närvarande medlemmarna ansåg årsmötet vara behörigen utlyst.
4.  Val av justerare tillika rösträknare. Till att justera årsmötesprotokollet tillika rösträknare vid årsmötet valdes Björn Nordzell och Arne Holmer.
5.  Föredragande av styrelsens verksamhetsberättelse för 2009. Verksamhetsberättelsen för kalenderåret 2009, vilken utdelats, sammanfattades av mötesordförande Leif. Uno Milberg föreslog tillägget att en av sällskapets äldre medlemmar, Olle Ericsson, Karlskoga, gått bort under 2009. Mötesordförande sa några korta ord om Olle och påbjöd en tyst minut. Med detta lades verksam­hets­berättelsen till handlingarna.
6.  Föredragande av kassarapporten för 2009. Kassarapporten för kalenderåret 2009 föredrogs av kassör Herbert Kaufmann. Sällskapets ekonomi är god, men går back på kärnverksamheten med nuvarande medlemsintäkter på 15 640:- kronor och ungefär motsvarande årlig kostnad för medlemstidningen T-veronikan, ca 14 tusen kronor (tkr) för tryckning och porto. Ingående balans vid årets början var drygt 79 tkr, årets över­skott drygt 26 tkr och utgående balans vid årets slut cirka 106 tkr. En av de större kostnaderna under utgiftsposten övrigt är tryck­ningen av rapporten från Mykologi­veckan 2008, vilken belastat 2009 års utgifter med cirka 23 tkr. En av årets större intäkter var ersättningen på 15 tkr från Örebro kn, för ÖLBS inventering av växter och svampar i Latorpsområdet under 2008-2009, vilken avrapporterats under 2009. Sällskapet är inte längre förpliktigat att deklarera och betala skatt, varför pengarna på skattekontot hos Skatteverket utbetalts till sällskapet under året, cirka 48 tkr. På fråga från Arne Holmer om eventuella intäkter av floraväkteriet, rapporterade Herbert att 2 000 kr inbetalts till ÖLBS via Svenska Botaniska Föreningen. Herbert avslutade med att visa styrelsens prognos/budgetförslag för intäkter och kostnader för 2010. Ordförande Per Erik tryckte på att vi idag alltså lägger praktiskt taget hela sällskapets medlemsintäkt på tryckning och distribution av T-veronikan. Det betyder att vi inte har pengar till sällskapets övriga verksamhet och att vi i längden inte kan hålla på så, eftersom vi tär på sällskapets kapital. På en fråga från Inga Hedgren om kostnaden per exemplar för T-veronikan skulle bli lägre vid tryckning av en större upplaga, svarade Herbert att vi betalar per tryckt exemplar och per antal sidor oavsett antal tryckta ex. Det blir alltså dyrare ju fler vi trycker. Mötesordförande Leif frågade om årsmötet var nöjt med redogörelsen för kassarapport och förslag till budget för 2010. Ingen hade något mer att anföra eller fråga om.
7.  Föredragande av revisorernas berättelse för 2009. Revisorer har varit Christer Klingberg och Peter Bernövall. Christer föredrog revisionsberättelsen för 2009. Revisorerna ansåg att räkenskaperna var ordentligt förda och försedda med de verifikationer som behövs. Revisorerna föreslog årsmötet att ge styrelsen ansvarsfrihet för den tid revisionen omfattade.
8.  Fråga om ansvarsfrihet för styrelsen för 2009 års förvaltning. Årsmötet beslöt att bevilja styrelsen ansvarsfrihet för förvaltningen verksamhetsåret 2009. Kassa­berät­telsen och revisionsberättelsen, daterad 2010-02-23, lades till handlingarna.
9.  Val av ordförande samt övriga styrelseledamöter. Årsmötet valde Per Erik Persson till ordförande för ytterligare ett år, Daniel Gustafson till ny vice ordförande på två år, och till ledamöter Berit Ragné och Tomas Gustafson för två år. Kvarstår i styrelsen ytterligare ett år gör Inga Hedgren, Herbert Kaufmann och Owe Nilsson.
10.  Val av två suppleanter till styrelsen för 1 år. Årsmötet valde Michael Andersson och Lena Lindgren till suppleanter till styrelsen.
11. Val av två revisorer och en revisorssuppleant för 1 år. Valberedningen hade inget förslag till revisorer och revisorssuppleant. Mötesordföranden föreslog då omval av sittande funktionärer. Årsmötet beslöt att omvälja Christer Klingberg och Peter Bernö­vall till revisorer och Inger Holst till revisorssuppleant för kalenderåret 2010.
12. Val av valberedning för 1 år. Valberedningen meddelade att den önskade avsäga sig sitt uppdrag. Då det saknades förslag på nya ledamöter till valberedningen beslöt årsmötet på mötesordförandens förslag att omvälja Björn Nordzell och Sven Engström till val­bered­ning för ett år.
13. Fastställande av budget för 2010. Herbert Kaufmann föredrog (under punkt 6) styrel­sens förslag till budget för 2010. Ingen hade då några invändningar mot för­slaget, varför det lades till handlingarna. Inget beslut om fastställande togs.
14. Beslut om årsavgift för 2011. På styrelsens förslag beslöt årsmötet att årsavgiften för 2011 ska vara oförändrad: 140 kr för ordinarie medlem (inkl T-veronikan) och 70 kr för familjemedlem (exkl T-veronikan). Årsmötet beslöt på förslag från styrelsen att höja årsavgiften för stödjande medlemmar till 2000 kr. Årsmötet beslöt på förslag av mötesordföranden att uppdra åt styrelsen att aktivt arbeta för att värva stödjande medlemmar.
15. Mötes- och exkursionsprogram 2010. Programmet finns presenterat i T-veronikan nr 1/2010. Mötesordförande Leif föredrog muntligen några punkter i programmet. Ingrid Engström väckte frågan om ytterligare en exkursion i maj. På förslag från Birgit Fredriks­son beslöt årsmötet att en exkursion ska gå till Yxhult, under ledning av Ingalill Teljå.
16. Beslut om hedersmedlemmar. På förslag från styrelsen beslöt årsmötet att utse Karl Gustaf Nilsson och Ingrid Engström till hedersmedlemmar i Örebro läns botaniska sällskap. Hedersmedlemskapet motiveras av bådas stora insatser för sällskapets verksamhet, för att de bidragit till att utveckla intresset för botaniken och ökat kännedomen om floran i Örebro län. Ingrid förärades blommor och diplom med illustration av Björn Nordzell. Karl Gustaf uppmärksammades i sin frånvaro och kommer få diplom vid ett senare tillfälle.
17. Rapporter. Inga rapporter fanns. Inte ens vintergäcken blommar i den djupa snön.
18. Övriga frågor. Årsmötet beslöt på förslag från styrelsen att sända en hälsning från det samlade mötet till en av sällskapets grundare, Anna-Greta Johansson, samt att sällskapet ska gratulera Anna-Greta på 95-årsdagen den 29 mars med en bok och ett års avgiftsfritt medlemskap i sällskapet.
19. Årsmötets avslutande. Mötesordförande Leif förklarade årsmötet avslutat.

Örebro 28 februari 2010

Michael Andersson, mötessekr.                          

Örebro 2010-….-….

Leif Sandgren, mötesordf.

Örebro 2010-….-….                                                      Pålsboda 2010-….-….

Björn Nordzell, justerare                                                     Arne Holmer, justerare

 

Tillbaka

Tillbaka till första sidan