Verksamhetsberättelsen och kassaberättelsen för 2008

 Örebro läns botaniska sällskap

  Verksamhetsberättelse 2008

                     Örebro läns botaniska sällskap har i och med utgången av år 2008 genomfört sitt 46: e verksamhetsår. Genom att synas i olika sammanhang har sällskapet bidragit till att sprida intresset för botanik.

Medlemmar
Medlemsantalet var vid årets slut 122 betalande medlemmar, varav 11 familjemedlemmar, vilket kan jämföras med totalt 131 betalande medlemmar vid förra årsskiftet. Totalt sett är det en minskning med 9 personer. Sällskapet hade två hedersmedlemmar
Till minne
Tre av sällskapets medlemmar lämnade oss under året. Harry de Jonquiére var ägare till Trystorp och ömsint vårdare av naturreservatet Trystorps ekäng. Karin Larsson vårdade sitt föräldrahem Mäster Larsgården i Ekeby-Almby och önskade att sällskapet skulle ta sig an gården för framtiden. Eva-Lena Hernod var nybliven ledamot i sällskapets styrelse. Hon avled den 8 november efter en tids sjukdom. Sex medlemmar närvarade vid begravningen. ÖLBS har mottagit penninggåvor till Eva-Lenas minne från några botanister.
Styrelse
Styrelsen bestod fram till årsmötet 24 februari 2008 av: ordförande Per Erik Persson, vice ordförande Lena Lindgren, sekreterare vakant, kassör Michael Andersson, ledamöter Björn Nordzell, Berit Ragné och Herbert Kaufmann, samt suppleanterna Märta Dahlberg och Inga Hedgren. Från årsmötet var styrelsens sammansättning: ordförande Per Erik Persson, vice ordförande Lena Lindgren, sekreterare Michael Andersson, kassör Herbert Kaufmann, ledamöter Berit Ragné, Daniel Gustafson och Eva-Lena Hernod, samt suppleanterna Inga Hedgren och Tomas Gustafson. Styrelsen har haft 6 protokollförda möten under 2008.
Möten och exkursioner
Sammanlagt antal deltaganden i sällskapets möten och exkursioner var under året 277 personer.
Under året genomfördes 5 medlemsmöten: 
24 februari – årsmöte med bildföredrag om Welwitschia mirabilis och andra ökenväxter av Leif Sandgren, 34 deltagare
30 mars – möte om rödlistade växter med Anders Bertilsson från ArtDatabankens expert­kommitté för kärlväxter, 16 deltagare
21 maj – extra medlemsmöte för beslut om stadgeändring, 8 deltagare
19 oktober – Sommarens fynd, medlemmarna berättade och visade bilder, 24 deltagare
16 november – Sveriges orkidéer, diabildsföredrag av Lennart Halfvarsson, 20 deltagare
Under året genomfördes 8 exkursioner:
20 april – Mosippor och påskliljor i Sydnärke, ledare: Arne Holmer, 10 deltagare
20 maj –Tema violer, tills m Hallsbergs naturskyddsfören., ledare: Arne Holmer, 10 delt.

1 juni – Smultronställen på Latorpsplatån, ledare: Daniel Gustafson, 9 delt.

5 juli – Klockljung och mossnycklar på Julömossen, ledare: Lennart Ahlén, 5 delt.
6 juli – Venakärret i Viker, tills m Nora biologiska för., ledare: Per Erik Persson, 6 delt.
13-19 juli – Blekinge och östra Skåne, ledare: Björn Nordzell, 4 delt
24 augusti – Ängsklint eller annan art?, ledare: Erik Ljungstrand & Kjell Sundkvist, 18 delt.
13 september – Svamputflykt till Arrud, ledare: Herbert Kaufmann, 14 deltagare.
De vilda blommornas dag
ÖLBS arrangerade även i år blomstervandringar på De vilda blommornas dag den 15 juni. Det lockade 141 deltagare, ett betydligt högre antal än den kalla och regniga dagen 2007. Blomstervandringar arrangerades i år på 9 platser i länet: Prinskullen i Askersunds kn, Lidetorpsmon i Degerfors kn, Herrfallsäng i Hallsbergs kn, Bullerdalen i Karlskoga kn, Lilla Lindesjön med Tempelbackens naturreservat i Lindesbergs kn, Svartviks gruvor i Ljusnarsbergs kn, Älvhytteängen i Nora kn, Hjälmarbaden och Vattenparken i Örebro kn. Samordnare för vandringarna var Lena Lindgren och Inga Hedgren.
Studiecirkel
En fortsättning på 2007 års studiecirkel i kärlväxtbotanik planerades i samarbete med Studiefrämjandet, men ställdes in p g a för få anmälda deltagare.
Floraövervakning
Ett 20-tal medlemmar medverkade i floraövervakningen, som är ett samarbete mellan ÖLBS och Länsstyrelsen. Det syftar till att övervaka lokaler för rödlistade och lokalt hotade växter och svampar i länet.
Närkes flora
Lars Löfgren har under 2008 fortsatt att på ideell basis författa Närkes flora. Ett utkast till artförteckning är klart. Ett möte med referensgruppen genomfördes under sommaren i Hjälmarbaden.
T-veronikan
Medlemstidningen T-veronikan har utkommit med fyra nummer. Årgången omfattade totalt 100 sidor. Innehållet motsvarar föregående års och omfattar dels föreningsinformation, dels insända artiklar från medlemmarna. Materialtillgången har varit god och nummer 1, 2 och 4 utvidgades därför från ordinarie 20 sidor till 24 sidor, medan nr 3 utvidgades till 28 sidor. Alla fyra numren har haft mittuppslag med färgbilder och färgomslag. Därtill utökades antalet färgsidor i nr 3. Under året har Ingrid Engström varit huvudredaktör och Lena Bjärmark layoutredaktör och materialmottagare. I redaktionen har därutöver ingått: Arne Holmer, Björn Nordzell och Åke Lindström. Björn Nordzell har illustrerat omslagen med akvareller.
Hemsida
Under året har ÖLBS skaffat en egen domän på internet för hemsidan. På så vis undviks reklam på hemsidan. Webbmaster: Arne Holmer, adress: www.olbs.se
Herbariet
          Inga Hedgrens anställning på Örebro kn upphörde den 31 maj. Inga har därefter på ideell basis i viss mån fortsatt dataläggningen av kärlväxterna i herbariet. Syftet är att göra kollekterna sökbara i Fytotekets databas.
         Elva arbetsmöten har hållits i herbariet. Liksom föregående år är det mest växter insam­lade under projekt Närkes flora som sorterats in i herbariet. Arbetstiden har varit ca fem tim­mar per gång. Tio-femton medlemmar har var gång deltagit på möten, vilket ger en totalsumma om 151 deltaganden på arbetsmötena under året. Som arbetsledare har Ingrid Engström verkat.
          Herbariet har möblerats om och två nya herbarieskåp har tillförts. Dels har ÖLBS köpt ett skåp och dels har Birgit Fredriksson skänkt sitt herbarium och därtill hörande skåp till ÖLBS. En begagnad frysbox har köpts in till herbariet, för att underlätta frysning av inkommande kollekter.
Mykologiveckan i Närke 2008
Mykologiveckan i Närke genomfördes som planerat den 8-14 september, med ett 70-tal deltagare från hela Sverige och sju andra nationer. ÖLBS arbetsgrupp har bestått av Herbert Kaufmann, Michael Andersson och Leif Sandgren. Dessutom har följande medlemmar bidragit i arbetet: Arne Holmer, Björn Nordzell, Inga Hedgren, Lena Lindgren, Margareta Olsson, Ingevi Fall, Daniel Gustafson, Tomas Gustafson, Åke och Ingalill Teljå, Elvi Eriksson, Karl Gustaf Nilsson, Åke Lindström, Uno Milberg, Jonas Engzell, Berit Ragné, Per Erik Persson, Ingrid och Sven Engström, och från Värmlands botaniska förening: Per Larsson. Mykologiveckan uppmärksammades i media, med reportage i bl. a. Nerikes Allehanda och Tvärsnytt. En artikel om Närke med inbjudan till mykologiveckan finns publicerad i Svensk Mykologisk Tidskrift nr 1/2008. Eftersom svamphösten var en av de bästa på många år blev veckan mycket lyckad. En slutrapport är under framtagande, där veckans alla funna svampar omnämns. Sponsorer för arrangemanget var Länsstyrelsen, Hopajola och Örebro kn. Ekonomin har givit ÖLBS ett överskott på 15 395 kronor.
Utställningar
Den 14 september hölls mykologiveckans svamputställning öppen för den intresserade allmänheten. Utställningen fanns i Stallet i Torp mellan Fjugesta och Kumla. Arrangemanget annonserades i Nerikes Allehanda och lockade ett 50-tal besökare.
En utställning om Örebroherbariet (OREB) och botanik är under framtagande av Per Erik Persson, Lena Lindgren och Björn Nordzell. Utställningen kommer att exponeras på stads­biblioteket i Örebro, för att öka intresset och kännedomen om OREB hos Örebroarna.
Publicerat
Under året publicerades Karl Gustaf Nilssons manuskript med resultat från hans mångåriga inventeringsarbete gällande Närkes svampflora som en rapport av Länsstyrelsen. Rapporten bär namnet Svampar i Närke – En sammanställning av svampfynd 1977-2008 av Karl Gustaf Nilsson och har publikationsnummer 2008: 32. Rapporten kan laddas hem som pdf-fil från Länsstyrelsens hemsida.
Biblioteket
Några inköp har gjorts till biblioteket under året: Smålands flora i två band, Karlskoga kommuns flora och ett band av Flora Nordica. KG Nilssons rapport Svampar i Närke har inordnats i biblioteket. I biblioteket finns ett antal regionala botaniska tidskrifter från andra föreningar, med vilka ÖLBS idkar tidskrifts­utbyte: Stockholm, Västergötland, Gävle­borgs län, Norrbottens län och Värmland. Som bibliotekarie har Lena Lindgren verkat.
Deltagande i SBF
ÖLBS representerades av Eva-Lena Hernod vid Svenska Botaniska Föreningens årsmöte med föreningskonferens den 8-9 mars i Uppsala.
Naturkalendern
Under året har ÖLBS lagt ut en del av sina aktiviteter på webbsidan Naturkalendern, vilken drivs av Regionförbundet, för att göra reklam för föreningens verksamhet.
Stadgeändring

Sällskapets stadgar har genom beslut vid årsmötet och på extra årsmöte ändrats på följande sätt. Sällskapet har nu tre kategorier av medlemmar, årligen betalande medlemmar, stödjande årligen betalande medlemmar och hedersmedlemmar. Som stödjande medlem kan styrelsen anta företag, organisation eller myndighet. Årsmötet beslutar om hedersmedlem på förslag av styrelsen. Två medlemmar kan skriftligen föreslå hedersmedlem till styrelsen senast en månad före årsmötet.

Eftersom årligen betalande medlemmar har två underkategorier finns fyra olika sätt att vara medlem på:

1)      ordinarie medlem           – erlägger 140 kr i årsavgift 2009, får T-veronikan
2)      familjemedlem           – erlägger 70 kr i årsavgift 2009, får inte T-veronikan
3)      stödjande medlem           – erlägger 1000 kr i årsavgift 2009, får T-veronikan
4)      hedersmedlem           – erlägger ingen årsavgift, får T-veronikan
Ekonomi
Årsmötet och det efterföljande extra medlemsmötet beslutade om en stadgeändring som innebär införandet av en ny typ av medlemskap, stödjande medlem, som betalar 1000 kr i årsavgift. Det är styrelsens förhoppning att denna förändring kommer att förstärka ÖLBS ekonomi framgent. Vid årsmötet beslutades även höja medlemsavgiften från 120 till 140 kronor för ordinarie medlem och från 60 till 70 kr för familjemedlem fr.o.m. 2009.
40 000 kr av ÖLBS kapital öronmärktes av styrelsen för kostnader i samband med framtagandet av Närkes flora.
13 900 kr av ÖLBS kapital tillhör ”Bertil Sterners minnesfond” och ska användas för speciella ändamål.
Beträffande ÖLBS ekonomi i övrigt hänvisas till den ekonomiska årsredovisningen.
                    Örebro den 1 mars 2009
Per Erik Persson                      Michael Andersson                      Lena Lindgren
Berit Ragné                          Daniel Gustafson                      Herbert Kaufmann

Örebro Läns Botaniska Sällskap

Ekonomisk redovisning 2008-01-05 till 2008-12-31

 
         
Ingående balans 2008-01-05        
Kassa 0      
Plusgiro 642624-1 10 403      
Företagskonto 13 888      
Sparkonto Nordea 0      
Skattekonto 48 001      
Mykologi  redov. 0      
Fordringar 0      
Inventarier 1 453      
Skulder -8 305      
Summa tillgångar   65 440    
         
Intäkter 2008        
Medlemsavgift 13 620      
Div intäkter 31 340      
Ränta 1 636      
Summa inkomster   46 596    
         
Kostnader 2008        
Bibliotek 1 359      
Herbariet 235      
T-Veronika 11 655      
Kontorsmaterial 2 292      
Möteskostnader 1 204      
Närkes Flora 1 920      
Porto 1 787      
Diverse 10 616      
Avskrivningar 1 453      
Summa kostnader   32 521    
         
Årets resultat     +14 075  
         
Utgående balans 2008-12-31        
         
Kassa 0      
Plusgiro 642624-1 6 111      
Företagskonto 0      
Sparkonto Nordea 36 770      
Skattekonto 48 867      
Mykologi -26 500      
Fordringar 16 939      
Inventarier 8 725      
Skulder -11 396      
Summa tillgångar   79 516    

 

Tillbaka

Tillbaka till första sidan