Vattenväxtexkursionen 18 augusti 

Vid Torpa i närheten av Hävla bruk i norra Östergötland bor Cecilia Journat-Pettersson som var vår guide under dagen. Här har hon och maken anlagt en liten sjö i en skogssänka. Den kallas Mossvattnet. De har några får som hjälper till att hålla landskapet öppet. Vi startade dagens verksamhet med förmiddagskaffe i den natursköna miljön. Vi var 14 deltagare från tre olika föreningar: Örebro Läns Botaniska Sällskap, Naturskyddsföreningen i Kumla och Hallsbergs Naturskyddsförening.                                             (Några bilder är klickbara)

                       

Medan vi laddade energi ur matsäcken informerade Cecilia oss om miljön och hur hon tänkt sig arbetet med vattenväxterna.  Hon delade ut kartor och berättade lite om hur Mossvattnet hade anlagts för tre år sedan och hur sjön hade utvecklats. Hon verkade vara lika nyfiken som vi på att se vad som nu växte i sjön.

Cecilia drog på sig vadarbyxor och kunde ogenerat plocka växter långt ut från stranden. Vi andra klafsade med stövlar i grundvattnet. Växterna lades upp på tallrikar på ett bord.  Elisabet och Daniel grubblade en stund på olika igelknoppar. Efter examinering fördelades växterna på faten. Cecilia med  pennan i munnen skriver ut namnen på tallrikskanten.  Inget fel på intresset. Vi flockades kring bordet där allt fler vattenväxter lades fram.
 

Nedan några exempel  på vad vi fann i Mossvattnet:

Igelknopp Rostnate (som kan vara förvillande lik gräsnate) Gropnate
Hårslinga Glans- eller Mattslinke Även en liten årsunge av Mindre vattensalamander hittades 

Lunchen intogs vid stranden av en annan sjö i närheten, Björsjön.

Den var betydligt mindre näringsrik än Mossvattnet, närmast en klarvattenssjö. Här växte t.ex. Lobelia vid stranden. Siktdjupet var omkring 4 meter. Cecilia berättade att man kunde ta dricksvattnet direkt ur sjön. Vi gjorde inga kemiska analyser av vattnet i de två sjöarna, vilket hade varit intressant, utan koncentrerade oss på vattenväxterna. 

Elisabet försvann med ett plums ner i sjön.

Vi hade tur med vädret, sol och hygglig värme

Sven styr med raska årtag ut på vattnet. Cecilia ville hämta något intressant vid andra stranden. Elisabet kom upp, och ropade:  "Det är så skööönt!!
Det intressanta som Cecilia ville visa var detta. Ja, vad är det för "långhårigt" undervattensgräs? När vi tittade noga såg vi små lökliknande ansvällningar vid basen. Javisst! Det är ju löktåg Styvt braxengräs. En liten vattenlevande ormbunksväxt. Här sitter sporerna inte synliga som hos ormbunkar utan gömda nere i bladbasen, sporer av två slag, makrosporer och mikrosporer. De stora sporerna ska man titta noga på för att se skillnaden mot det snarlika vekt braxengräs.  Ser kanske ut som braxengräs i första ögonblicket, men revorna från planta till planta avslöjar att det är strandpryl, en liten släkting till groblad på landbacken. 

Några av vattenväxterna vi såg (utdrag ur artportalrapporten)  >>>

Till startsidan