Maskros-exkursioner i Närke söndagen 10 maj och måndagen 11 maj

Under två dagar besöks ÖLBS och Närke av Hans Rydberg, som är kunnig i detta stora släkte av småarter. Dag ett inleds med en genomgång för oss nybörjare om hur man känner igen olika grupper av maskrosor och om hur man samlar in dem för att de ska kunna artbestämmas m.m. Sedan exkurerar vi under Hans ledning på några intressanta områden. Även du som är nybörjare i botaniken är välkommen. Du behöver inte ha bestämt dig för att du ska lära dig en massa maskrosor för att vara med denna dag.

I skrivande stund är det inte närmare bestämt var, men preliminärt i Östernärke alt. Sydnärke. Samling för samåkning söndag 10 maj vid Statoil Västhaga kl. 09.30. Exkursionen pågår till cirka kl. 17.00.

Dag två blir det mer av inventeringsdag tillsammans med Hans för den som vill ha mera maskrosor och fördjupa sig detta släkte. Till den här dagen vill vi ha föranmälningar så att vi kan meddela mötesplats och tider m.m. per epost med deltagarna i förväg. Anmälan görs senast på exkursionen söndag 10 maj till Michael Andersson, tfn 019-33 59 54 eller epost: primus(a)telia.com.

 

Kurs om bestämning av hökfibblor fredag 26 - söndag 28 juni

Denna helg får vi lära oss hur man artbestämmer småarter i det stora släktet hökfibblor av Torbjörn Tyler från Lunds botaniska förening/Lunds universitet. På fredagskvällen 26 juni kl. 17.00 håller Torbjörn en inledande föreläsning om hökfibblor på Föreningarnas hus i Örebro, som är öppen för alla ÖLBS medlemmar, även för er som inte vill delta på hela kursen. Ingen föranmälan krävs för att delta i kvällsföreläsningen.

Lördagen den 27 juni exkurerar vi tillsammans under dagen och på kvällen övar vi oss på att identifiera de fibblor vi har hittat och samlat. Söndagen den 28 juni delar vi upp oss i mindre grupper som besöker olika platser i Närke, för att samla fibblor under dagen och hjälpas åt att identifiera dem under eftermiddagen/kvällen. Lokal för bestämningsövningarna lördag kväll och söndag em/kväll är inte spikat i skrivande stund, men vi planerar att hålla till i Örebro.

Det går bra att anmäla sig till att delta en, två eller alla tre av dagarna. Den som deltar alla dagar har förtur till plats på kursen. ÖLBS ordnar inget gemensamt boende, utan långväga gäster får själva lösa hur man övernattar i Örebro eller i närområdet. Egen matsäck medtages för hela dagarna både lördag och söndag; räkna med två fikapauser och en lunchpaus per dag. Den som har egen stereolupp och/eller mikroskop får gärna ta med detta. Kursen är avgiftsfri för medlemmar i ÖLBS. För deltagare från andra botaniska/biologiska föreningar tar vi ut en kursavgift på 75 kr/dag lördag och söndag, som tas upp kontant under kursdagarna.

Anmälan till deltagande i hela kursen görs senast på kvällsföreläsningen den 26 juni till Michael Andersson, tfn 019-33 59 54, epost: primus (a)telia.com. Beroende på vilka lokaler vi får tag i kan vi behöva begränsa deltagarantalet.