Rapport från Tomta hagar,  De Vilda Blommornas Dag 14 juni 2009.  Foton: Ingela Wallin

 "Ut i skogen ska vi gå, jopp hej di,  jopp hej da. Äventyr vi pröva på jopp hej di, hej da". Ja så låter sången. Här var det naturreservatet Tomta hagar söder om Hallsberg som besöktes. Samhället syns i bakgrunden. Äventyret för oss var att upptäcka och bekanta oss med försommarblommorna. Så det var inte bara för att hålla balansen som vi går med blicken mot marken. Åldersspannet var stort på deltagarna, allt från en ivrig liten botanist på 12 år upp till en vördnadsvärd 91-åring.              
 

Inte bara små vackra blommor demonstrerades utan vi bekantade oss även med ett och annat  gräs ute i vägkanten. Gräsen kan vara både vackra och ganska lätta att känna igen om man tittar lite närmare på dem. Här växer knylhavre.

Intresset var det inget fel på. Det fotograferades och fördes flitiga anteckningar med penna och artlista och kunnandet varierade allt från rena nybörjare till mycket kunnig botanist. Även guiden fick skärpa till sig och undvika alltför snabba slutsatser i artbestämningen.  

Tillbaka till första sidan                                                                                                                                                                                          Se fler bilder från exkursionen >>>